Achilles Reek naar 4e Klasse

Achilles Reek is zondag 5 juni ten koste van SV Brandevoort uit Helmond naar de vierde klasse gepromoveerd. In een thriller van een wedstrijd trok de Reekse ploeg uiteindelijk in een strafschoppenreeks aan het langste eind. Daarom komen de mannen van trainer Marco Benneheij volgend jaar samen met kampioen Herpinia een klasse hoger uit. Het is voor het eerst in vijftien jaar dat het team promotie weet af te dwingen.

Voor aanvang van de wedstrijd weet Achilles wat het te doen staat. Het heenduel een week eerder ging met 2-1 verloren. Dat betekent dat gewonnen moet worden met minimaal twee doelpunten verschil om directe promotie af te dwingen. Benneheij stuurt zijn mannen het veld in met de opdracht om het eerste kwartier te overleven.

Droomstart

De ploeg kent een droomstart. In de derde minuut valt de bal in de kluts voor de voeten van Hans van der Doelen. Die twijfelt geen moment en haalt vernietigend uit: 1-0 voor de thuisploeg. Het is Achilles dat daarna druk blijft zetten. Bij een corner in de vijfentwintigste minuut weet de verdediging van SV Brandevoort de bal niet weg te werken. Bas Linders weet met een uiterste krachtsinspanning het leer in de goal te krijgen: 2-0.

Een paar minuten later is het weer raak. Dit keer gebruikt Linders zijn hoofd om een vrije trap binnen te knikken: 3-0. Op slag van rust maakt Linders er zelfs nog 4-0 van. De verdediging ziet hem over het hoofd, waardoor de aanvaller tijd heeft om de bal met zijn borst te controleren en feilloos binnen te schieten. Een loepzuivere hattrick.

Aanvallende intenties

De spelers van SV Brandevoort komen na rust de kleedkamer uit met de duidelijke intentie de schade te herstellen. Er is een extra spits opgesteld om dit te forceren. Daarnaast gaat de ploeg steeds fysieker voetballen, net als in de eerste wedstrijd zoeken ze de grens van het toelaatbare op. Tien minuten in de tweede helft profiteren de bezoekers van deze tactiek. Uit een vrije trap wordt de 4-1 binnen gekopt.

In de zestigste minuut krijg SV Brandevoort een penalty na vasthouden van Rob van der Wijst. De ploeg uit Helmond weet dit cadeautje niet te verzilveren. De spelers van Achilles laten zich af en toe verleiden tot domme overtredingen. Er wordt geknokt voor elke meter. Van mooi voetbal is geen sprake meer.

Lastpak

Spits Zohir Elmaach is een enorme lastpak voor de Reekse verdediging. Vijf minuten voor tijd weet hij een tweede penalty te versieren door zich opzichtig te laten vallen. De scheidsrechter beoordeelt het als het neerhalen van een doorgebroken speler. Dat kost Nick van Schaick een rode kaart. Elmaach schiet de 4-2 op het scorebord. Achilles moet met tien man verder.

De laatste minuten is het billen knijpen voor de supporters langs de lijn. SV Brandevoort hoopt door nog één keer te scoren in ieder geval een verlenging af te dwingen. En vlak voor tijd lukt dat ook. Elmaach kopt keurig binnen uit een corner: 4-3. Achilles is aangeslagen, maar weet erger te voorkomen. Na twee wedstrijden is de eindstand 5-5. Daarom moet er verlengd worden om een winnaar aan te wijzen.

Zenuwslopend

De verlenging is even krankzinnig als zenuwslopend. De spelers van Achilles herpakken zich na de matige tweede helft en weten het met tien man de tegenstander nog erg lastig te maken. In de honderdste minuut krijgt de ploeg een uitgelezen kans om weer op voorsprong te komen. Rob van der Wijst gaat neer in het strafschopgebied en verdient een penalty. De aanvoerder mikt deze echter snoeihard op de lat.

Het spel blijft op en neer gaan. In de 111e minuut pleegt Glenn Cox een aanslag op het been van Linders. Hij komt goed weg met een gele kaart. Achilles moet met negen man verder, want Linders kan niet verder en Benneheij heeft inmiddels al zijn wissels gebruikt. SV Brandevoort profiteert optimaal van de overtalsituatie. Vijf minuten voor tijd maakt de ploeg gelijk: 4-4.

De spelers en fans van Achilles zijn in zak en as. Je ziet de hoop wegebben. Maar zoals al vaker dit seizoen tonen de voetballers veerkracht. In een laatste wanhoopspoging geeft het team nog één keer gas. In de allerlaatste minuut van de extra tijd blijft Van der Doelen koel als hij de bal krijgt. In plaats van voor eigen succes te gaan, legt hij breed op Mathijs van der Steen. Die kroont zichzelf tot held door op de valreep te scoren: 5-4. Meteen na de goal fluit de scheidsrechter af. Nu moet een strafschoppenreeks de winnaar bepalen.

Strafschoppen

Achilles begint door het doelpunt in de laatste minuut als morele winnaar aan de strafschoppenserie. Keeper Rob Linders ontpopt zich als penaltykiller. Hij stopt de eerste twee strafschoppen van SV Brandevoort. De derde raakt hij nog aan, maar weet hij niet te keren. Daarmee haalt hij wel de druk weg voor zijn ploeggenoten. Bij een 3-2 tussenstand is het weer Van der Steen die mag aanleggen. Hij faalt niet vanaf 11 meter en schiet zijn club naar de vierde klasse.

'Niet kapot te krijgen'

Benneheij is na de wedstrijd sprakeloos. “Ongelooflijk”, weet hij uit te brengen. De coach is enorm trots op zijn spelers. “Ze zijn niet kapot te krijgen en bleven maar doorgaan, tot de laatste snik. Na zo'n knotsgekke wedstrijd kun je niet meer spreken van een verdiende of terechte overwinning. De mannen hebben geknokt voor wat ze waard zijn en hebben zichzelf en het hele dorp beloond. Nu is het tijd voor vakantie. Dan kunnen we ons weer opladen en het volgende seizoen vervolgstappen gaan maken in de vierde klasse.”

Aanvoerder Rob van der Wijst is euforisch. “Geweldig, een ander woord heb ik er niet voor”, zegt hij. “In de rust sta je met 4-0 voor. Je weet dat je er dan nog niet bent. Dit zijn wedstrijden op zich. De tweede helft raakten we het kwijt en speelden we erg rommelig. Je voelt aankomen dat het misgaat en kunt er niets aan doen. Zij ruiken bloed en bij ons zakte de moed in de schoenen. Als je dan een paar seconden voor het eindsignaal scoort om een penaltyreeks eruit te slepen dan is dat fantastisch.”

Penaltykiller

Rob Linders heeft een belangrijk aandeel in de overwinning door twee penalty's te stoppen. “Vlak voor de strafschoppenserie heb ik me afgezonderd”, geeft de pas 17-jarige keeper aan. “Dan kom ik tot mezelf en bewaar ik de rust. Dat was het moment dat ik dacht: 'nu ga ik het doen'. Het is geweldig als dat dan ook lukt.”

Matchwinnaar Mathijs van der Steen is na de wedstrijd in de zevende hemel. “Wat er door je heen gaat op het moment dat je scoort is niet te beschrijven”, vertelt hij. “Ik had eigenlijk instructies dat wat er ook zou gebeuren, dat ik niet mee naar voren mocht. Ik ben blij dat ik het toch gedaan heb. De spanning was zover opgelopen dat de ontlading bij iedereen geweldig was. Wat een feest.”

Bron: Arenalokaal.nl